zaterdag 26 mei 2018

Parfums Berdoues Collection Grands Crus


De geschiedenis van het huis Berdoues gaat terug tot 1902 en enerzijds vind ik het jammer dat het geen mainstream merknaam is maar anderzijds is het misschien maar goed dat ze relatief 'klein' blijven binnen de parfumindustrie zodat ze gewoon hele mooie dingen blijven maken en niet mee willen gaan in de strijd om de vierkante meters bij de grote parfumerieketens (niet dat daar iets mis mee op maar het levert zelden meesterwerkjes qua geur op).

Berdoues heeft diverse mooie geurlijnen en Les Grand Crus is een hele bijzondere lijn, deze eau de parfums zijn gemaakt van uitzonderlijke bestanddelen en dat ruik je, ik zou bijna willen zeggen dat proef je gewoon want deze geuren draag je niet zomaar, je beleeft ze. De geuren zijn gemaakt van de beste ruwe ingrediënten die elk continent te bieden heeft. De parfumeurs stelden de geuren zo samen dat ze perfect in balans zijn en de geurnoten harmonieus op elkaar aansluiten. Dit moet je gewoon eens geroken hebben.


Scorza di Sicilia is een explosie van sappige citrusvruchten, vetiver, cederhout en bergamot uit Calabrië. Deze geur is echt een feestje voor liefhebbers van citrusvruchten! Dit is mijn eerste Berdoues en ik wist meteen dat dit een blijvertje is. Mijn belangstelling voor de andere geuren groeide direct.

Er zijn in totaal 10 Grand Crus die zich eigenlijk niet in een hokje laten stoppen maar ik ga ze voor het gemak toch even opsplitsen in de wat frissere geuren waar Scorza di Sicilia deel van uitmaakt, de wat warmere zwaardere geuren, en drie geuren exclusief voor dames want de andere Grand Crus kunnen door zowel dames als heren gedragen worden.

Selva do Brasil  maakte ook direct een grootste indruk op mij door de Petitgrain uit Paraguay, Guaiac hout en tonkaboon. Dit is een heerlijke verkwikkende geur met een warme basis, ik ben er nooit geweest maar bij deze geur moet ik denken aan een tropisch bos na een regenbui. 

Assam of India is een bijzondere geur, heel erg draagbaar maar toch een geur om je mee te onderscheiden van anderen. Fris en elegant door thee uit India en citroen maar een tikje sensueel door de romige touch van sandelhout. Van India is het een heel eind reizen naar Masagascar en daar komt de vanille voor Vanira Moorea vandaan. Door de vanille te combineren met sinaasappel uit Italië en petitgrain (twijgjes en onrijpe bittere sinaasappels van de gelijknamige boom) krijg je een zonnige en zomerse geur.


Dan het stevigere werk, zelf zal ik ze niet snel dragen maar ik kan ze wel erg waarderen. Oud Al Sahraa is een echte geur voor de liefhebbers van Oud. Mirre, agarhout (oud) en Italiaanse mandarijn zorgen voor een kruidige Oostere geur, vol spicy en heel erg sensueel. Ook Arz-el Rab is geen muurbloempje door de Ceder, gember en iris. Een vrij stevige houtachtige geur, ook zeer geschikt voor liefhebbers van kruidige, zware geuren. 

Maasaï Mara bestaat uit Spaanse labdanum, kaneel, pruim, benzoïne en pomerans citrus. Ik had niet verwacht dat deze geur mij aan zou spreken vanwege de toch wel heavy geurnoten maar niets is minder waar. Ik vind hem zelfs heel erg lekker! Nu moet ik er wel bij zeggen dat ik deze geur niet zal dragen op een warme zonnige dag, misschien wel op een zwoele avond als de lucht wat koeler is want deze geur lijkt wel warmte uit te stralen naast sensualiteit. Hij doet mij een beetje denken aan Soir d'Orient van Sisley.

Hoja de Cuba: Tabak, piment en vetiver uit Haïti, een bijzondere mix want de tabak is duidelijk waar te nemen en krijgt een vleugje pit door de piment en frisheid door de vetiver. Heel erg raar maar toen ik de geur rook moest ik meteen aan Jack Sparrow denken haha, dit zou volgens mij zijn geur zijn en met de specerijen uit de Carribean zou dat natuurlijk zo maar eens zo kunnen zijn. 


Al deze geuren zijn unisex maar er zijn ook drie geuren speciaal voor dames. Peng Laï is een mix van Chinese osmanthus, tonkaboon en benzoïne. Osmanthus is een bijzondere bloem, de geur van de bloemblaadjes is speels maar toch ook bescheiden, een beetje flitertig en vrolijk. Door de benzoïne en tonkaboon heeft de geur een heerlijke romige finish. 

Somei Yoshino  is delicaat en doet denken aan het voorjaar als geurige bloesems in de lentezon hun zachte aroma verspreiden. Deze combinatie van Arabische jasmijn, Shisoplant (een Japanse netel) en patchouli bewijst dat een geur met patchouli ook heel vrouwelijk kan zijn op een zachte manier. Wat een verslavend lekkere geur! Violette is een wat meer aanwezige geur, Franse viooltjes en poederige Iris vormen samen met Indonesische patchouli een luchtige maar sensuele geur, absoluut verleidelijk maar niet op een zware en overweldigende manier. 

Het mooie aan deze geuren is de zuivere, pure geurbeleving zonder poespas. Ook de flacons zijn mooi strak en de enige frivole touch zijn de prints op de binnenkant van het glas zodat je direct ziet welke geur je in handen hebt. 

Ik heb Peng Laï, Assam of India en Selva do Brasil al op mijn verlanglijstje gezet, moederdag komt er snel aan dus wie weet haha. Berdoues is verkrijgbaar bij zelfstandige parfumeriezaken