Arganolie bevat een hoge concentratie essentiële vetzuren en beschermende vitamine E
Boswellia Boswellia Serrata (Frankincense) hars van bomen met een ontstekingsremmende werking
Cafeïne bevordert vetafbraak
Citroentijm voorkomt huidverslapping door de elasticiteit van de huidstructuur te verbeteren
Framboos Rubus Idaeus
frambozenolie uit de pitjes bevatten olie die rijk is aan essentiële vetzuren linolzuur(omega6) en linoleenzuur (omega3).
Galamboter (Karité) voedende en beschermende eigenschappen, bevat vitamine A.D,E en F die de regeneratie en bescherming van de huid bevorderen.
Groene banaan (Musa Sapientum) Helende eigenschappen, banaanextract bevordert collageensynthese en reorganisatie van de huidstructuur
Groenwierextract (zeesla) rijk aan mineralen en vitamines, gaat het uitrekken van de huid tegen. Bevordert de hyaluronsynthese.
Haver hydraterende en versoepelende werking op de opperhuid
suiker uit de haverkern: verstevigend en gladstrijkend effect op de huid
Katafray Cedrelopsis grevei bevorderd de natuurlijke hydratatiemechanismen van de huid
Marulaolie rijk aan omega 6 vetzuren en antioxidanten, ondersteunt de huid bij het natuurlijk herstelproces
Natriumlactaat (Sodium Lactate) melkzuur dat een hydraterende werking heeft
Neem Azadirachta Indica huidverzorgende en insectwerende eigenschappen
Olijfolie werkt hydraterend en zorgt voor een gezonde vochtbalans in de huid.
Rozen
etherische rozenwas gaat vochtverlies van de huid tegen
Sesam voedend, bevat veel vitaminen en mineralen
Zonnebloem Helianthus Annuus
olie uit was en zaden: hydraterende en beschermende eigenschappen
olie uit de koek: verzachtende eigenschappen
auxines uit de stengel: verstevigend en opwekkend
Wilde Kastanje positieve invloed op de microcirculatie. Heeft drainerende eigenschappen waardoor de huid gezuiverd en ontgift wordt.
Wonderboomolie reinigt en bevordert de natuurlijke werking van de huid door een optimale reiniging van de poriën. Bevordert tevens het natuurlijk herstellend vermogen van de huid.
Zwartebesknop antioxidant met verzachtende werking
Geurnoten ABC
Deze pagina is work in progress maar ik vind het wel leuk om alle geurnoten hier een beetje te omschrijven zodat je je naar aanleiding van een geurpiramide vast een beetje voor kan stellen hoe een parfum ruikt.
Damesgeuren:
Osmanthus
De kleine osmanthusbloem, met een diameter van nog geen centimeter, is afkomstig uit het oosten van de Himalaya. Nu bloeit ze in het zuiden van China op bomen die tot 20 meter hoog kunnen worden, in een spectaculair landschap van kegelbergen, een soort Ha Longbaai in het hart van een woud dat reeds menig schilder en kalligraaf inspireerde. De naam is samengesteld uit twee Griekse woorden: osme (geur) en anthos (bloem) – het parfum bij uitstek dus. De bloem wordt in India al duizenden jaren gebruikt om zijn uitzonderlijke antioxiderende en antibacteriële eigenschappen. De grillige bloemen, die binnen 24 uur verwelken, hebben een lichtoranje kleur – net als mandarijntjes. Ze zijn weliswaar klein van omvang maar de kracht en aard van hun essence, verkregen door extractie, zijn uniek: fruitig, zoet en zurig, met een aspect van abrikoos dat in evenwicht wordt gehouden door de eerder dierlijke zweem van vers gelooid leer. Yin en yang, vrouwelijk en mannelijk, spelen een dubbel spel, diep sensueel en betoverend. Geen wonder dat de geur wordt geassocieerd met de maan, het hemellichaam dat we linken aan emoties en dubbelzinnige sensaties. Osmanthus lijkt op het lijf geschreven van Baudelaire's 'transport de l’esprit et des sens'. Zijn associatie met tuberoos in Omnia Indian Garnet is een koninklijk huwelijk, verleidelijk en sensueel, met een elegante maar opvallende signatuur die op het randje van de provocatie balanceert.
Indisch Hout
In de parfumwereld wordt hout geassocieerd met kracht en onsterfelijkheid, en dat geldt des te meer voor India. De olfactorische eigenschappen van Indisch hout zijn exceptioneel. Het staat bekend om zijn warmte en zinnelijkheid, zijn rondingen en enigszins dierlijke nuances. Als symbool van goddelijke bescherming wordt het al 3000 jaar geroemd, in het bijzonder in de Veda’s, de heilige teksten die ten grondslag liggen aan het hindoeïsme. Met hun regeneratieve krachten zijn de sacrale essences een weldaad voor de harmonie van lichaam en geest. Omnia Indian Garnet heeft zijn eigen boeket van houtachtige, buitengewoon heldere noten die niet alleen doen denken aan sandelhout en ceder, maar ook palissander. Deze houtsoorten werden al op verschillende manieren aangewend in de klassieke parfumindustrie, maar een nieuwe compositie verleent er een heel eigentijdse signatuur aan. Het geheel wordt afgewerkt met een vleugje pittige cypriol, de sterk geurende papyrus afkomstig uit Egypte die tegenwoordig in India wordt geteeld en die ook al duizenden jaren wordt gebruikt om sari’s te parfumeren.
Tuberoos
Aan het einde van een lange stengel groeit de tuberoos, hoog naar de hemel gericht, die slechts een keer per jaar bloeit. De zogenaamde 'ongetemde van India’ is een opvallende, mysterieuze plant die de zekerheid uitstraalt van een unieke schoonheid. Hij is grillig en veeleisend, en zes maanden lang vergt hij dagelijks verzorging: anders kunnen de bloemen snel verwelken tijdens het zomerse regenseizoen. De bloemen worden een voor een met de hand geplukt en in vochtige doeken gewikkeld. Deze mythische bloem geniet in India een heuse sterrenstatus: tijdens de belangrijkste religieuze feesten wordt ze aan de goden geofferd en ze wordt ook in bruiloftskransen verwerkt. Bruiloftskamers worden versierd met de dikke, fluwelige bloemblaadjes. In haar smetteloos witte gewaad straalt de tuberoos onschuld uit, maar in feite heeft ze een diep erotisch karakter. Vergeet niet dat het Indische subcontinent het wereldcentrum is voor boeken over liefde, in de eerste plaats de Kamasutra … Haar verleidelijke geur, geëxtraheerd via de eeuwenoude enfleuragetechniek, wordt in het Hindi ‘het parfum van de nacht’ genoemd. De geur bereikt immers een hoogtepunt bij zonsondergang en heeft een bijna obsessieve aantrekkingskracht, meer dan die van welke andere witte bloem ook. De onvergetelijke, zonderlinge nectar die vrijkomt houdt het midden tussen honing en vergif – verfijnd en sensueel, net als de persoon die ervoor kiest.
Saffraan
De zonnige, warmgele kleur van saffraan staat symbool voor gezondheid en levensvreugde. Saffraan wordt gewonnen uit de stampers van een paarse krokus met een spectaculaire bloeiwijze. Hij wordt gekweekt van de Middellandse Zee tot in Kasjmier, en ook de Grieken en Romeinen wisten er al raad mee in farmaceutische toepassingen en als grondstof voor textielverf. Met zijn ongeëvenaarde aromatische rijkdom is saffraan de meest luxueuze specerij ter wereld. In de Romeinse tijd was ze zelfs even kostbaar als goud. Saffraan heeft een weelderig karakter, gecombineerd met de elegante delicatesse van zijn kruidige, enigszins bittere noten. Zijn sensuele uitstraling is discreet en overweldigend tegelijk, lustopwekkend zelfs … Cleopatra zou saffraan verwerkt hebben in een eau de toilette om zowel Julius Caesar als Marcus Antonius te verleiden. De koningin van de Nijl geloofde dat saffraan, tevens gebruikt in farmaceutische en cosmetische producten in Egypte, haar schoonheid en jeugd zou verlengen. Ook in de godenwereld van de hindoe is er geen gebrek aan saffraan. De gewaden van boeddhistische monniken worden er oranje mee gekleurd, en sommige goden hebben zelfs een oranje huid.
Brem
Geur:
De absolue is een rijke,
weelderige geurstof met een
boterachtige geur waarin het
onmiskenbare aroma van
bloemen duidelijk herkenbaar is.
NB:
De brem komt uit een familie
van altijdgroene struiken. Ze zijn
in alle soorten inheems in
Europa, met de grootste
diversiteit rond de Middellandse
Zee. De meeste soorten hebben
gele bloemen.
Bijenwas
Geur:
Een zeer milde, zoete,
olieachtige geur met een
hooi- of cumarineachtige
middennoot en een zachte,
wasachtige ondertoon.
NB:
Deze nogal zeldzame
grondstof is een in alcohol
oplosbaar extract uit ruwe
gele bijenwas.
Jasmijn
Geur:
Honingachtig, fruitig,
kruidige ondertonen
NB:
De beste kwaliteit komt
uit
Grasse. Per kg absolue
26.000. Voor 1 kg
absolue zijn 5 miljoen
bloemen nodig.
Jasmijnbloemen worden
met de hand geplukt; de
beste werkers plukken
ongeveer 6 kg per dag.
Geur:
Intens, thee- en
honingachtige
ondertonen, zachte frisse
topnoot
NB:
De bloemen komen uit
Bulgarije en Turkije. Vier ton
Bloemen levert slechts
1 kg essence op.
Eikenmos
Geur:
Mossig, grondig, zout,
teerachtig, leerachtig,
zacht, natuurlijk
NB:
Werd door de oude
Egyptenaren en Grieken, en
nu nog op sommige plaatsen
in Arabië, gebruikt in brood.
Het is de verfijndste van de
mosnoten.
De absolue is een parfumingrediënt geproduc eerd door solventextractie. Het is de
puurste en natuurlijkse manier om parfum te winnen uit grondstoffen zoals bloemen.
De absolues
Tuberoos
Geur:
Groen, kruidig,
zoet, honingachtig,
narcotische
ondertonen
NB:
De natuurlijke
tuberoos is
heel duur en wordt
daarom zelden
gebruikt; per jaar
wordt slechts 15 kg
geproduceerd.
Eau de Brouts
Geur:
Heeft een wrange, bittere,
kruidige oranjebloesemgeur
NB:
Deze essentiële olie wordt door
stoomdistillatie gewonnen uit
de groene blaadjes, twijgjes en
takjes van de bittere
sinaasappelplant.
Ylang-ylang
Geur:
Intens zoet, narcotisch,
jasmijnachtig, sterk,
romig
NB:
Uit één distillatie van de
's ochtends vroeg geplukte
'bloem der bloemen
worden vier gradaties
verkregen. Voor Orangers
en Fleurs is een speciale
fractie gecreëerd.
Tuberoos
Geur:
Groen, kruidig,
zoet, honingachtig,
narcotische
ondertonen
NB:
De natuurlijke
tuberoos is heel duur
en wordt daarom
zelden gebruikt; per
jaar wordt slechts 15
kg geproduceerd.
Salie
Geur:
Licht, grondig,
kruidig, met een
subtiele fruitige noot.
NB:
De essentiële olie
wordt gebruikt in
parfums, maar ook
om vermouth, wijn en
likeur op smaak te
brengen.
Tonkaboon
Geur:
amandelachtig,
smaakt als frangipane
NB:
De Tonkaboon bevat
cumarine, een
chemische stof die als
eerste uit deze plant is
geoogst en ernaar is
genoemd. Cumarine
geeft de bonen hun
aangename geur.
Centifolia
Geur:
Warm, diep, kruidig,
honingachtig
NB:
Deze roos uit Grasse
is de duurste van alle
rozen. Een
rozenplukker oogst 7
kg bloemen per uur.
In 1 kg absolue gaat
wel 800 kg (ongeveer
308.000 bloemen).
Mastiek
Geur:
bladachtig, groen, kruidig
NB:
De plant, Pistacia lentiscus,
is een bladhoudende
struik, verwant aan de
pistacheboom. Hij wordt
ook wel 'mastiekboom'
genoemd, naar de
traditioneel in Griekenland
geoogste hars die wordt
gebruikt in medicijnen en
als smaakstof.
De absolues
Venezolaanse
Neroli
Neroli wordt ook wel Sinaasappel- of Oranjebloesem olie genoemd en heeft een exotische bloemige geur die activerend op geest en lichaam werkt.
psychisch: Neroli-essence heeft een kalmerende werking op mensen die geplaagd worden door slapeloosheid, panische angsten, hysterische of depressieve buien, die in schocktoestand zijn of in een opwindende, geestelijk uitputtende periode zijn gekomen. spiritueel: Neroli-olie wordt altijd geassocieerd met zuiverheid, waarschijnlijk door de symbolische betekenis die schuilt in de blankheid en de zuiverheid van de bloemen. Wanneer wij overspoeld worden door alledaagse beslommeringen, brengt het inademen van Neroli-essence ons weer in contact met ons hogere zelf. Misschien is dat de reden dat de olie zo 'n diep kalmerende en ontspannende uitwerking heeft op zowel ons fysieke lichaam als op ons denken. |
Herengeuren:
Fougère: meest aromatische en mannelijke geuren. Bevatten vaak Lavendel
Benzoë uit Siam
Botanische naam: Styraxtonkinensis
Benzoë is een hars afkomstig van de Styraxboom, de Styraxtonkinensis uit Laos (Siam) en Styraxbenzoë uit Sumatra (Indonesië). Benzoë is mogelijk afkomstig van het Arabische woord ‘luban-djawi’ (dat wierook van Java betekent) en is later in de 13e eeuw getransformeerd tot ‘benjui’ door de Catalanen. Volgens de legende veranderde ooit een huilende vrouw in een boom, en liet zij tranen van benzoë. In het Verre Oosten wordt de hars van de boom toegepast als ingrediënt om wierook te ontwikkelen waarmee kwade geesten worden verdreven.
Het profiel is zoet, delicaat en licht kaneelachtig. Benzoë is een typisch sleutelingrediënt voor parfum met een amber- en balsamachtig karakter.
De kwaliteit afkomstig uit Siam is typisch vanille-achtig met amandelfacetten.
Heliotroop:
Botansiche naam: Heliotropium
Heliotropium is een geslacht van de bloemenfamilie ‘Boraginaceae’. Er zijn rond de 250 tot 300 soorten, die allen de naam heliotroop dragen. Verspreid over tropische en subtropische regionen groeit de heliotroop met name in Europa. De naam heliotroop is gebaseerd op de bloeiwijze van de bloemen, waarbij zij gedraaid staan naar de kant van de zon. Helios is dan ook Grieks voor ‘zon’, tropein betekent ‘draaien’. Heliotroop heeft een bloemige, poederige, amandelachtige geur, licht vanille-achtig.
Iris Concrete
Botanische naam: Iris pallida.
De iris komt van oorsprong uit het Verre Oosten maar komt ook voor in Zuid-Europa. Het is de iriswortel waarvan de geur van afkomstig is, genaamd ‘rhizomes’. Het woord ‘Iris’ is afkomstig uit het Grieks en betekent regenboog, maar ook boodschapper. De Griekse godin Iris verscheen in de vorm van een regenboog, en bracht berichten van de goden aan de stervelingen. Iris concrete heeft jaren nodig voordat het klaar is voor extractie, dit is de reden waarom het een zeldzaam ingrediënt is en synoniem is aan hoogstaande luxe.
De geurnoot is bloemig, poederig, groen en houtachtig.
Lotusbloem
Botanische naam: Nelumbonucifera.
Nelumbonucifera, heeft talrijke andere benamingen inclusief de Indiase lotus, de heilige lotus, boon van India of simpelweg lotus, en is een plant van de Nelumbonaceae familie. De lotusbloem is een van de oudste symbolen op aarde. Een heilige bloem met een opvallende schoonheid die bloeit in het water en 's nachts de bladeren sluit en zich onder het water verschuilt om zich bij weer te laten zien boven het wateroppervlak. De lotus symboliseert de zuiverheid van hart en ziel.
Mandarijn
Mandarijn is net als een sinaasappel een oranje gekleurde citrusvrucht die zijn oorsprong vindt in Zuid-Oost Azië, China en de Filippijnen. Het hoogtepunt van het mandarijnenseizoen is kort, durende van november tot januari. Door middel van een koude persing van de mandarijnschil wordt de essentiële olie verkregen. De geur van de mandarijn is citrusachtig, fris en licht fruitig.
Sandelhout
Botanische naam: Santalum album.
Santalum album is een kleine boom, met een grijze stam en dunne gladde bladeren. Dit ingrediënt vindt zijn oorsprong in het tropische deel van Azië, voornamelijk India, en wordt al meer dan 4000 jaar gebruikt bij het parfumeren en behoort tot de oudste parfumingrediënten ter wereld. Sinds de Oudheid heeft het een belangrijke rol gespeeld bij religieuze rituelen van Hindoes en Boeddhisten in India, Burma en China. De Boeddhisten maken nog altijd gebruik van sandelhout tijdens religieuze ceremonies. De geur is houtachtig, romig, en roept een wit en omhullend aspect op.