zaterdag 4 juni 2016

Caron, La grande dame des parfums

Caron, La grande dame des parfums 

Ik vind het jammer dat veel grote parfumhuizen meer en meer kiezen voor commerciële geurwatertjes die vaak binnen 24 maanden weer uit de schappen verdwijnen, velen zullen in die 24 maanden hun geld voor de fabrikant wel hebben opgebracht maar mij stemt het droevig. Ik verlang naar de tijd waarin je een geur omarmde voor het leven, ik heb een aantal parfums staan die ik zeker niet elke dag draag maar die ik de afgelopen 18 jaar dat ik parfums draag toch altijd trouw ben gebleven (oa Lalique Nilang, Bvlgari Pour Femme, Chanel Allure & Cristalle, Guerlain Champs Élysees en Estée Lauder Beautiful).

De laatste tijd verlaat ik de parfumerie vaak lichtjes ontgoocheld, ik ben eigenlijk op zoek naar de grandeur van weleer maar vind deze amper in nieuw gelanceerde parfums. Dit bedoel ik niet neerbuigend naar de nieuwe creaties, ik waardeer ze zoals ze zijn en soms is lekker ongecompliceerd ook heel fijn, maar ik ben niet op zoek naar vluchtige romances, ik wil diepgaande geurliefde. Dus zat er niets anders op dan de oude klassiekers te herontdekken. Al snel kwam ik uit bij het legendarische parfumhuis Caron dat begin vorige eeuw werd opgericht.


Caron heeft prachtige geuren gecreeërd en sommige hiervan zijn nu nog verkrijgbaar, zoals Farnésiana (1947), Pour une Femme (1934) en N'Aimez que moi (1916, deze viert nu dus haar 100e verjaardag, indrukwekkend toch?).

Helaas zijn niet alle Caron parfums nog verkrijgbaar maar een paar meesterwerken gelukkig wel en enkele jaren geleden zijn enkele klassiekers opnieuw gelanceerd. Een groot misverstand over klassiekers uit de vorige eeuw dat ze ouderwets of oubollig zijn wil ik ook graag uit de weg ruimen, want neem een Shalimar (1925) of Chanel no5 (1921) niet echt jongedames qua leeftijd maar nog altijd actuele bestellers door hun diepgang en typische glamour die je vandaag de dag zelden nog tegenkomt bij nieuwe creaties. Logisch dat hun fans ze altijd trouw blijven maar ik ben te wispelturig om mij aan één geur te verbinden, ik wil toch altijd blijven ontdekken en Caron heeft mijn geurhonger weer voor een tijdje gestild.


Lady Caron is één van de zes geuren die het parfumhuis opnieuw lanceerde in strakke en moderne maar toch tijdloze flacons (een knipoog naar de inhoud?). Deze klassiekers zijn stuk voor stuk pure verwennerij voor de echte parfumliefhebber want je ruikt niets anders dan hoogwaardige bestanddelen en pure geurnoten. Glamour, weelderige composities en luxe zijn de woorden waarmee ik de parfums van Caron in het kort mee zou omschrijven. 

Lady Caron was voor mij liefde op het eerste gezicht en volgens mij is het een blijvertje, dit is trouwens één van de 'jongere' parfums van het huis want deze geur is voor het eerst uitgebracht in 2000 en in 2013 in een nieuw jasje gestoken.


Lady Caron is een eerbetoon aan het Amerikaanse vrijheidsbeeld, deze dame verwelkomde parfumeur Ernest Daltroff toen hij het door de oorlog getroffen Frankrijk ontvluchtte. Deze niet alledaagse compositie van fruit en bloemen (de bloemen vormen de top en het fruit het hart van de geur) heeft een warme basis van eikenhout, sandelhout en eikenmos (een geurnoot die ik vaak tegenkom in het lijstje geurnoten van mijn favoriete parfums). Magnolia, oranjebloesem, roos, witte jasmijn en tuberoos (nog een grote favoriet) vormen de bloemige opening van de geur. Zoete perzik en friszure framboos vormen het fruitige licht zoete hart van de geur en al deze componenten vormen samen een geur als geen ander. 

Lady Caron is friszoet door het fruit, weelderig door de bloemen en zwoel en vrouwelijk door het typische aroma van eikenmos.Lady Caron is een verrassende combinatie tussen klassiek en statig enerzijds en vrouwelijk en glamourous anderzijds. Met dit parfum als bondgenoot heb ik het gevoel dat ik de hele wereld aankan. Lady Liberty is een vrouw met charisma en Ernest Daltroff heeft die attitude perfect weten te vangen in het parfum Lady Caron.


Helemaal fantastisch zijn de hele exclusieve parfums, deze geuren worden vanuit bijzonder mooie 'parfumfonteinen' in een mooie navulbare reisflacon gegoten voor het ultieme luxegevoel. Hoog op mijn 'te ontdekken' verlanglijstje staan Farnésiana en Tubereuse.

Om de wereld van Caron te ontdekken kan je online surfen naar de Caron website, maar om de geuren optimaal te beleven is een trip naar één van de exclusieve verkooppunten zeker de moeite waard en een bezoek aan de exclusieve boutiques (New York of Parijs) natuurlijk het summum.... Ik geniet nog even volop van Lady Caron.


Follow on Bloglovin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

thanks for reading! laat gerust een berichtje achter :)