dinsdag 17 juni 2014

Parfums Houbigant, een introductie

Parfums Houbigant, een introductie
Soms duurt het even voor ik voor een bepaald merk de juiste benadering vind. Houbigant is een merk dat een bijzondere plaats inneemt in de wereld van luxueuze parfums. Om het unieke karakter van dit merk te ontdekken moeten we eerst even de geschiedenis induiken.

In 1775 hing een Jonge Jean_Francois Houbigant een handgeschilderd uithangbord boven zijn winkeltje in de chique Parijse Rue du Foubourg Saint-Honoré 19. Door de formulering van parfums te perfectioneren veranderde Houbigant de manier waarop parfums worden samengesteld.

Al vanaf het begin werden de parfums van Houbigant zeer gewaardeerd door dames van goede komaf, Houbigant leerde de koninklijke en adelijke clientèle hoe zij hun waaier konden parfumeren en op die manier met een zwaai van de waaier konden flirten.


Marie-Antoinette (naar het schijnt had zij tijdens haar executie een flesje Houbigant parfum in haar corset verborgen om kracht uit te putten), Joséphine (Houbigant was de persoonlijke parfumeur van Napoleon en creëerde een speciaal parfum voor keizerin Joséphine), Victoria van Engeland, Tsaar Alexander III, Lady Diana en Grace Kelly zijn slechts enkele voorbeelden van bijzondere Houbigant liefhebbers.

Toen Napoleon in de lente van 1815 drie maanden in Parijs doorbracht om het leger te organiseren vond hij toch ook nog de tijd om inkopen te doen bij Houbigant, die factuur hangt nog steeds ingelijst aan de muur bij Houbigant. Maar ook vrouwen van nu parfumeren zich graag met de meesterwerkjes van Houbigant, zo is Quelques fleurs original het favoriete parfum van Dita von Teese.

In 1879 werd parfumeur Paul arquet mede- eigenaar van Houbigant en in 1882 introduceerde hij Fougère Royale, de eerste herengeur in de fougère (vaak op basis van Lavendel en eikenmos) categorie, een categorie die vandaag de dag ontzettend populair is bij de heren (en de dames die eraan mogen snuffelen). Bekende Fougère parfums van andere parfumhuizen zijn onder andere Azarro Pour Homme, Eternity van Calvin Klein, Dolce & Gabbana pour homme en misschien wel de beroemdste Fougère van allemaal: Le Male van Jean Paul Gaultier.


In 1912 nam Bienaimé het stokje over van Parquet en introduceerde Quelques Fleurs, een tijdloos bloemenparfum dat uniek was want voorheen ware geuren vaak een ode aan één enkele bloem. Quelques Fleurs werd in de jaren 80 opnieuw gelanceerd als Quelques Fleurs L'Original.

Michele Perris was al als kind gefascineerd door de wereld van parfum en werkt al sinds jonge leeftijd bij toonaangevende bedrijven in de cosmeticaindustrie. Toen hij in 1973 de laatste afstammeling van de Houbigant familie ontdekte was dit een match made in (parfum)heaven. Wegens gezondheidsredenen moest de eigenaar afstand doen van de merken van Houbigant en het eens zo prestigieuze parfumhuis was niet meer wat het was geweest. De familie Perris heeft zich ingezet om die merken weer bijeen te brengen en vanaf 2005 is de naam Houbigant in hun veilige handen terechtgekomen waar ze wordt gekoesterd zoals het hoort. Sindsdien zet de familie zich in om de naam van Houbigant weer in ere te herstellen.

Aan de parfums zelf zal dit zeker niet liggen want mijn eerste kennismaking met Houbigant was er eentje om nooit te vergeten. De kwaliteit van de parfums zegt genoeg, in het kort wil ik je graag aan de mooie parfums voorstellen.


Quelques Fleur L'Original is een melange van zachte sensuele bloemen, voor één flesje Quelques Fleurs zijn meer dan 250 verschillende grondstoffe nodig en meer dan 15.000 bloemen. Het parfum wordt nog steeds geproduceerd in Grasse waar Francois Houbigant in 1775 zijn parfums creëerde.

De topnoten van Quelques Fleurs L'Original zijn bergamot, citroen en dragon waarna het bloemige hart van roos, jasmijn, tuberoos, lelietje-van-Dalen, viooltjes, ylang-ylang, brem, oranjebloesem, anjer en kruidnagel zichzelf prijsgeeft. De basis bestaat uit eikenmos, sandelhout, civet, ceder, musk, Florentijnse iris en tonkaboon. De geurnoten van roos, violet, jasmijn, eikenmos, brem en bijenwas zijn kostbare absolues.

Quelques Fleurs L'Original is verkrijgbaar in een kostbaar parfum extract (volgens het huis Houbigant is een extract de juiste manier om een geur te dragen maar aangezien het prijskaartje is er ook een toegankelijkere eau de parfum verkrijgbaar.) Daarnaast kan je je huid parfumeren en verwennen tegelijk met de douchegel, bodylotion, crème parfumée en poudre parfumée.


Quelques Fleurs Royale werd in 1998 geïntroduceerd en is geïnspireerd op de essence die begin 19e eeuw werd gemaakt voor prinses Adelaide d'Orleans. De essence werd gemoderniseerd wat resulteerde in een zachte bloemengeur waar ik geen genoeg van kan krijgen. 

Quelques Fleurs Royale is een elegante maar sensuele melange van grapefruit, zwarte bes, tuberoos, jasmijn, roos, bijenwas, vanille en sandelhout. Deze geur is betoverend maar op zeer subtiele wijze, heel erg chic. Quelques Fleurs Royale is verkrijgbaar in een parfum, extrait, eau de parfum, bodylotion en crème parfumée. Dit is mijn favoriet en dit parfum is zelfs één van mijn signature parfums geworden.


De nieuwste creatie van Houbigant is een ode aan de sinaasappelboom die symbool staat voor vruchtbaarheid en overvloed, onschuld en het huwelijk en eeuwige liefde. Volgens oude traditie had de bruid oranjebloesem in haar boeket of corsage, dit gebruik kwam oorspronkelijk uit China maar koningin Victoria maakte deze traditie populair door bij haar huwelijk in 1840 een krans van oranjebloesem te dragen. 

De ingrediënten die van de oranjeboom afkomstig zijn zijn enorm geliefd bij parfumeurs omdat het de meest veelzijdige bron van geurstoffen is waaronder: essentiële sinaasappelolie (verkregen uit de schil van de sinaasappel), neroli (wordt door stoomdistillatie verkregen uit de bloesem van de bittere sinaasappelboom), oranjebloesem absolue (absolue uit de bloesem van de bittere sinaasappelboom), petitgrain en eau de brouts (twijgen met bladeren en onrijpe vruchten).

Oranjebloesem, rozen en jasmijn vormen de bloemige kopnoten van de geur waarna een weelderig hart van tuberoos, eau de brouts, ylang-ylang en nootmuskaat ontwaakt. Ceder en musk zorgen voor een aardse, zwoele basis. Oranjebloesem zorgt ook bij deze geur voor het kenmerkende en verwarrende impact van deze bijzondere geurnoot. Enerzijds onschuldig en puur en anderzijds verleidelijk en sensueel.

De flacon van de eau de parfum is gebaseerd op de klassieke kristallen fles die aan het begin van de 20e eeuw door Baccarat voor Houbigant werd ontworpen. Ook Orangers en Fleurs bestaat in een extract, door de hoge concentratie natuurlijke grondstoffen creëert een extract een bijzondere alchemie als ze in contact komt met de huid, een reactie die bij elke vrouw anders is, waardoor de facetten zich op elke huid anders ontwikkelen. Ook is er van Orangers en Fleurs een geparfumeerde bodylotion en crème parfumée verkrijgbaar.


Houbigant heeft ook twee prachtige herengeuren, het eerder genoemde Fougere Royale opent met een levendige cocktail van sprankelende citrusnoten waarna een mannelijke mix van mediterrande kruiden, waaronder lavendel en kamille, het roer overneemt. Geranium specerijen, peper, rozen, kaneel en anjer vormen het hart van de geur en de grande finale bestaat onder andere uit amber, patchouli, mastiek, centifolia, salie en tonkaboon.

Duc de Vervins werd in 1985 gecreëerd en is geen geur voor iedereen, het is een geur voor de fijnproever, iemand die niet op zoek is naar iets alledaags maar iemand die wel voor het allerbeste kiest, niet uit snobisme maar uit het verlangen naar het ervaren van de meest verfijnde dingen van het leven. Bij het vervaardigen van Duc de Vervind werd aan elk detail gedacht en de geur is een bijzondere melange van essences die eigenlijk teruggaat naar de basis van de natuur: de frisheid van het bos in combinatie met houtige en kruidige noten. Duc de Vervins bestaat uit bergamot, citroen, lavendel, peper, sandelhout, amber, eikenmos. Deze geur heb ik zelf nog niet ervaren maar mijn nieuwsgierigheid is geprikkeld. Ik hoop dat door dit stukje historie en de omschrijvingen van de parfums dat bij jou ook het geval is.


Als je dan een geur gaat proberen geeft Houbigant ook tips want van een juist aangebrachte geur heb je ook langer plezier. Houd de verstuiver op 20-30cm afstand van de huid en breng aan op de pols. Laat de geur helemaal opdrogen voor je eraan ruikt en wrijven is ten strengste verboden (je kan hiermee de ontwikkeling van de geur verstoren). Voor een nog intensere geurbeleving kan je de bodylotion aanbrengen. Laat de geur haar werk doen op je huid en ruik nog eens na een half uur, anderhalf uur, drie uur...en de rest van de dag en laat je betoveren door de parfums van Houbigant.

De Parfums van Houbigant zijn verkrijgbaar bij enkele selectief uitgekozen verkooppunten in Nederland en België.

Parfumerie Celeste Den Haag
Perfume Lounche Annindrya Amsterdam
Parfumerie Hollywood Sluis
Parfumerie Martens Den Bosch
Parfumerie Noblis (Reychler) Aalst België
Parfumerie Berton , Menen België




Neem ook zeker een kijkje op de website van Houbigant, hier zie je ook de prachtige flacons van de parfum extracten, only voor the happy few (of even goed doorsparen) maar wat zijn de schitterende flacons in luxe kistjes prachtige objecten.

Ikzelf heb een flacon Quelques fleurs Royale eau de parfum in mijn bezit en op de verlanglijst staat nog de Orangers en Fleurs. Ergens hoop ik ook dat Houbigant binnenkort meer klassiekers uit de kluis haalt en opnieuw tot leven wekt. Ik hoop vooral op Quelques violettes en Raffinée. Wordt vervolgd....

1 opmerking:

thanks for reading! laat gerust een berichtje achter :)