vrijdag 19 april 2019

Parfums Berdoues Grand Crus


Dat warme weer is een goede reden om de kasten even goed op te ruimen en niet alleen de luchtige kleding tevoorschijn te halen maar ook de luchtige parfums. De lente is voor mij het seizoen van geuren vol frisse citrusvruchten en subtiele geurnoten van bloemen. Parfumhuis Berdoues begrijpt mij precies en ik heb al meerdere parfums van dit mooie merk in mijn parfumliefhebbende hartje gesloten. 

De Grand Cru parfums van Parfums Berdoues zijn eaux de toilettes die bestaan uit slechts enkele geurnoten waardoor je juist een hele unieke geurervaring creëert. Helemaal omdat kosten noch moeite werden gespaard om de beste ingrediënten te vinden voor de Grand Cru's zijn het bijzonder mooie geuren geworden. Het merk neemt je mee op wereldreis om de mooiste geurnoten te ontdekken. 


Berdoues neemt je mee op een geurige wereldreis en haalde de mooiste ingrediënten uit China, Japan, India, Cuba, Libanon, Kenia, Rusland, Brazilië, Tahiti, Italië en het verre Oosten. Elke bestemming kreeg een eigen parfum als eerbetoon aan de hoogwaardige bestanddelen waarmee parfumhuis Berdoues werkt. De flacons zijn basic en strak qua vormgeving maar toch uniek door de mooie prints op de achterzijde van de flacons.

Mijn eerste liefde van Berdoues was Scorza di Sicilia, een citrusgeur met houtachtige basis door vetiver en cederhout. De citrusvruchten uit de Italiaanse streek Calabrië (dus niet Sicilië wat de naam van de geur doet vermoeden) zorgen voor een fruitige maar friszure opkikker bij het verstuiven van de geur en daarna transformeert de geur van citrus naar warm en houtachtig. Een bijzondere compositie die zowel verkwikkend als een tikje sensueel is op een geheel eigenzinnige manier.


Selva Do Brazil is nog zo'n heerlijke citrusgeur die door geurnoten van hout en tonkaboon een sensuele vibe heeft. De bittere sinaasappelboom draagt vruchten die misschien niet heel erg aanspreken maar de parfumindustrie is dol op deze bomen. De witte bloemen zijn oranjebloesem, de knoppen van deze bloemen zijn de basis voor neroli, de vrucht zorgt voor pomerans en van de jonge twijgjes en onrijpe vruchten wordt petitgrain gemaakt. De beste exemplaren staan in Paraguay en voor Selva do Brazil gebruikte Parfums Berdoues de petigrain, de geur van petitgrain zorgt net als neroli voor een ontspannen gevoel. Selva do Brazil is ook een relaxte geur, groen en crispy met diepgang. Zowel Selva do Brazil als Scorza di Sicilia zijn geschikt voor dames en heren. 

Péng Laí is een echte damesgeur, lichtzoet en delicaat bloemig door de bijzondere geur van Chinese Osmanthus. Osmanthus heeft een lichtzoet aroma dat een beetje doet denken aan perzik maar dan heel subtiel, niet het type mierzoet. Door deze delicate bloemengeur te combineren met tonkaboon uit Brazilië en hars uit Laos krijg je een parfum die doet denken aan de lentezon. 


Deze lente is er trouwens een nieuwe geur aan het assortiment toegevoegd, de parfumeurs van Berdoues zijn erin geslaagd om het gevoel van een zonnige dag aan de Franse Rivièra te vangen in een geur die licht is als een zomers briesje. Frans zeewier, jasmijn uit Egypte en sinaasappelbloesem uit Tunesië vormen samen een geur die is geïnspireeerd op de jeugd van meester parfumeur Jean Marie Santantoni die opgroeide aan de Côte d'Azur. De warmte van de zeelucht in combinatie met lentebloemen vormt voor hem de ultieme lentegeur. Ik heb hem nog niet geroken maar ik heb zo'n vermoeden dat hij op mijn verlanglijstje terechtkomt. 

Assam of India is trouwens nog een Beroues geur die op mijn wishlist staat, dit is een zonnige blend van thee, citroen en sandelhout, het gevoel van een verfrissende iced tea maar dan als parfum, onweerstaanbaar goed. Parfums Berdoues shop je bij onafhankelijke parfumeriezaken.