zaterdag 9 december 2017

Happy anniversary Lolita Lempicka Le Premier Parfum


Never a dull moment in de wereld van parfums, nieuwe lanceringen volgen elkaar snel op en het lijkt wel alsof steeds meer klassiekers een update krijgen waardoor al die bijzondere geuren uit het vorige milennium op elkaar gaan lijken (zou patchouli voor parfums zijn wat botox voor veel beroemde actrices is? Net als in Hollywood worden steeds meer geuren uitdrukkingsloos en gaan allemaal op elkaar lijken). 

Het is eeuwig zonde als zo'n mooie geur wordt veranderd en bij Lolita Lempicka snappen ze dat. Dit jaar bestaat Le Premier Parfum alweer 20 jaar en bij Parfums Lolita Lempicka besloten ze om de flacon te veranderen maar de geur precies zo te laten zoals ze is. 


Le Premier Parfum was in de jaren '90 één van de eerste gourmand parfums die destijds voor de nodige ophef zorgden. Veel parfumeurs kozen voor een voor de hand liggende geurnoot voor het goudmand akkoord zoals chocolade, caramel, suikerspin of andere zoetigheden. Bij Lolita Lempicka kozen ze voor zoethout wat zorgt voor een hele bijzondere twist in de geur. Zoethout is wel zoet en erg lekker maar toch niet zo overduidelijk mierzoet als vele andere gourmands.

Ik denk dat dat ook de charme is van Le Premier Parfum, ze is niet voor niets al 20 jaar een geliefd parfum, de compositie van zoethout, kers, citrusroos, viooltjes, tonkaboon en vanille is vrouwelijk en verleidelijk maar ook mysterieus en sprookjesachtig tegelijk. Deze geur is niet eenvoudig te omschrijven en ik kan je alleen maar aanmoedigen om dit pareltje zeker eens te gaan ontdekken als je toe bent aan iets anders, iets unieks. 


De 'oude' en nieuwe flacon zijn totaal verschillend maar toch herken je de flacon wel als een echte Lempicka. De 'oude' flacon was een appel met een hartje en pijl erdoor op de hals die doet denken aan een boom uit een sprookjesbos. Dat sprookjesachtige komt trouwens in alles terug, de sierlijke letters, de blaadjes die de flacon sierden en de paarse tint van de flacon.

De vernieuwde flacon is abstracter van vorm, zeker moderner maar het vleugje dromerige mystiek blijft en is misschien in deze flacon wel sterker aanwezig dan in de klassieke flacon. De flacon is nu voorzien van facetten en de blaadjes zijn verdwenen, ook de dop is niet meer voorzien van het hartje maar van de initialen van Lolita Lempicka. De sierlijke letters zijn gebleven en om de hals van de flacon zit nu een schattig goudkleurig bedeltje. Maar de grootste verandering is toch wel dat er op deze flacon een dop zit! De klassieke flacon had geen dop maar een ingenieus systeem waardoor de steel van het appeltje de spray was, dit heeft plaatsgemaakt voor een traditionele spraydop. En de laatste verandering is subtiel maar toch wel zichtbaar als je de flacons naast elkaar zet, de klassieke flacon neigde meer naar paars en de nieuwe versie heeft duidelijk een blauwe ondertoon.


Ik moet stiekem wel een beetje wennen aan deze nieuwe verpakking maar de vertrouwde inhoud maakt veel goed. Ik denk dat de appelflacon zo vertrouwd is dat deze Le Premier 2.0 gewoon eventjes wat tijd nodig heeft want ik vind de flacon wel mooi en het design klopt wel. Misschien is het een vleugje nostalgie... De dingen veranderen nou eenmaal maar ik ben Parfums Lolita Lempicka heel erg dankbaar dat ze hun prachtige parfum trouw gebleven zijn. Ik hoop dat veel parfumhuizen dit goede voorbeeld volgen. Deze prachtige flacon shop je onder andere bij Planet Parfum.