zondag 19 februari 2017

SOS voor Gevoelige huidjes

Mijn EHBO kit

Op zich valt het wel mee met de winterse kou maar je weet nooit wat er nog komen gaat.... Wel heb ik altijd een aantal redders bij de hand voor als het met mijn huid helemaal misgaat. Deze rescue squad heb ik altijd bij de hand of het nu zomer of winter is en ze hebben me van de meest uiteenlopende kwaaltjes en pijntjes geholpen. De meeste van deze producten zijn ware multitaskers en helpen bij allerlei probleempjes. Kijk je mee?

Wrijving kan vaak veel schade aanrichten, denk aan blote dijbenen in de zomer of een schurende spijkerbroek op de fiets in de wintermaanden. Het lichaamspoeder van Dr. Hauschka  bevat onder andere salie, gentiaan en eikenschors en legt als het ware een zijdezacht filmpje op de huid dat haar beschermt, verzorgt en onnodige wrijving voorkomt. Daarnaast doet het ook prima dienst als lichaams-en voetenpoeder, deodorant, droogshampoo voor vettig haar, als billenpoeder voor baby's en tegen jeuk op bijvoorbeeld eczeemplekken (vooral fijn om nachtelijk krabben te voorkomen).

Edelweiss is het hoofdbestanddeel van de Pure Altitude producten, het tere bloempje lijkt kwetsbaar maar is stiekem een vermomde superheld, deze witte bloem groeit op de meest grillige bergtoppen en die eigenschap vind je dus ook terug in de skincare van Pure Altitude. De Ligne extreme doet daar nog een schepje bovenop en is speciaal geschikt voor extreme omstandigheden, de SOS balm verzacht beschermt en voedt de huid en heeft een zalfige textuur. De handcrème uit deze lijn is trouwens ook een van de beste die je kan vinden, met die handcrème heb ik mijn handen vaak gered van kloofjes en droogte. Deze balsem gebruik ik als redmiddel bij droge gebarsten lippen, wondjes en kloofjes.


Environ is vooral gekend vanwege de revolutionaire AVST producten met vitamine A. De Antioxidant gel is een kalmerende en hydraterende gel voor de gevoelige huid, door de betacaroteen, vitamine B5, C, E, en tea tree olie is hij ook fijn als een aftersun of als verzorging voor de probleemhuid. De hoge concentratie antioxidanten gaat schade tegen en de tea tree olie heeft een zuiverende werking, wel is de geur vrij aanwezig maar die prijs betaal je voor een heel doeltreffend product.

Bach remedies is vooral gekend van de kalmerende druppels die je weer in balans brengen, ik heb deze druppels altijd in de tas zitten en toen ik de crème en gel voor de huid ontdekte gingen die ook overal mee naartoe. Deze gel op basis van Bach bloesems kan veel, heel veel... Komt ie: vermoeide spieren, blauwe plekken, sneetjes, verbranding, scheerwondjes, en voor mij persoonlijk ook een beproefde remedie tegen beginnende borstontstekingen (borstvoeding komt met de nodige uitdagingen...).

Aloë Vera is een plant die vooral bekend is vanwege haar genezende en verzachtende werking. De Aloë vera gel van Mineral Care bevordert de genezing van de huid, verzacht irritaties, hydrateert en zorgt ervoor dat je huid sneller herstelt. Dit product is een fijne eerste hulp bij insectenbeten, schaafwondjes (ook fijn na het scheren) en lichte verbrandingen.

Cicaplast Baume van La Roche Posay is ook een ware multitasker en kan bepaalde kwaaltjes sneller laten verdwijnen. De balsem heeft een bijzondere textuur die een lichtgewicht isolerend laagje op de huid legt waardoor de huid beschermt is tegen bacteriën. Door het complex van mineralen wordt nieuwe cel aanmaak en herstel gestimuleerd. Het product is geschikt voor gebruik op kloven en irritaties en mag ook op de tere babyhuid worden gebruikt. Deze niet plakkerige balsem mag ook op eczeemplekjes en op billetjes met uitslag gebruikt worden. Onlangs lanceerde La Roche Posay een speciale rubriek over babyverzorging op hun website, zeker de moeite waard om eens op rond te neuzen.


Het Dermalogica Ultracalming gamma is al jaren vaste prik als het gaat om overgevoeligheid van de huid. Soms overvalt het je gewoon, je huid is het beu en kan echt niks meer verdragen en alles wat je erop smeert zorgt voor een reactie. Wind, temperatuurschommelingen, de verwarming, agressieve reiniging of zeep (ja dat kan zelfs je shampoo of douchegel zijn) een lage weerstand, allemaal factoren die invloed hebben op het natuurlijke vetlaagje op de huid. Zonder dit beschermende vetlaagje droogt de huid uit en wordt steeds kwetsbaarder. 

Beter is het natuurlijk om die situatie te voorkomen maar als het nou eenmaal zover is dan zijn de Ultracalming producten de enigen die mijn huid weer terug in balans krijgen. Als mijn huid weer gekalmeerd is durf ik wel over te schakelen op mijn gebruikelijke Dermalogica regime, maar ik moet echt opletten want een paar dagen vrieskou en de roodheid en jeuk slaan toe. De Ultracalming mist is een kalmerende toner in sprayvorm die je zo vaak als nodig kan gebruiken als 'brandblusser' en als verzorging na je reiniger. Het serum concentrate bevat onder andere haver en avocado en herstelt kalmeert de overgevoelige huid en maakt haar sterker om toekomstige gevoeligheid tegen te gaan. 

Veel hulpmiddelen dus, maar elke situatie is weer anders en vraagt om een ander middeltje. Maar met deze ehbo kit voor de huid kom ik altijd heel ver.