dinsdag 4 oktober 2016

So fresh and so sweet: Delicious Citrus scents

Tangerine dreams: Parfums met mandarijn

Ze zijn oranje, klein van stuk maar (als je de juiste hebt) vol van smaak én geur. Zodra je het feloranje jasje uitdoet komt er een zoet en vrolijk aroma vrij waar ik altijd meteen vrolijk van word. Mandarijn komt in verschillende varianten, elk met zijn eigen smaak en karakter, zo heb je de sappig zoete Clementine (YSL Cinéma en de zomergeuren van Jean Paul Gaultier) maar ook de wat stevigere zurige Tangerine.

De bloedsinaasappel is sensueel en warm, de citroen lichtzuur, fris maar toch ook zoet. Citrusgeuren doen het bij mij altijd goed, vooral als ik last heb van een dipje. Zeker na al die zon is het wel even wennen aan het echte herfstweer, maar dan zijn de citrusgeuren een goed plan want hun aromatische geur zorgt voor een opgewekt humeur. Dit zijn drie fijne parfums met citrusvruchten.


Berdoues Scorza di Sicilia is één van de Grand cru eau de colognes van parfumhuis Berdoues. Deze kleinschalige onderneming die in 1902 startte als groothandel voor parfumerie en kapperszaak. Een van de drie zoons van de oprichter was chemicus en, bleek later, een getalenteerd parfumeur. Vandaag de dag worden de eaux de cologne van Berdoues nog altijd volgens de traditionele receptuur vervaardigd.

Scorza di Sicilia is een citrusachtige geur met een warme basis van hout. Citroen uit Calabrië, vetiver uit India en rood cederhout uit Amerika zorgen voor een frisse citrusgeur met een warme houtachtige basis. De geur is heel erg verkwikkend en zorgt voor een echte opkikker tijdens grijze dagen. Afgelopen zomer was deze geur juist een verfrissende 'douche' tijdens de hele warme dagen. Een veelzijdige geur uit een hele mooie geurlijn van Parfums Berdoues. Echt het ontdekken waard als je fan bent van de wat lichtere cologne geuren.


Alien behoort al enkele jaren tot mijn topfavorieten en ook de eau de toilette vind ik heerlijk! Deze creatie van Thierry Mugler bestaat uit mandarijn, citrusvruchten, jasmijn, amber, witte bloemen en kasjmierhout. De eau de toilette is werderom in een flacon gegoten die doet denken aan een amulet van Amethyst, al is deze wat lichter van kleur dan het eau de parfum.

Uiteraard is ook de geur een fractie lichter dan de eau de parfum maar heeft toch de kenmerkende signatuur van Alien. Alleen is de eau de toilette een meer pure, onschuldige variant op Alien, minder uitgesproken sensueel dan het eau de parfum. Een heerlijke geur voor Alien fans maar ook voor degenen die Alien misschien iets te heftig vinden.

Ik ben ooit begonnen met één van de zomergeuren van Alien want ik vond de eau de parfum echt too much. Nu draag ik alle varianten, van heel zwaar en zwoel (de Essence absolue, goddelijk op koude winterdagen) tot licht en luchtig (eau extraordinaire).Het is inmiddels een beetje een verslaving geworden, de appelvormige flacons van Lolita Lempicka verzamelen ook zo fijn. Deze editie is ook weer een lust voor het oog, de zachtgroene matte flacon oogt fris en licht en dat is ook precies de vibe die de geur heeft. Lekker fris en energiek maar toch met een vleugje Lolita romantiek.

Deze variant op Le Premier parfum is een compositie van verbena, citroen, viooltjes, jasmijn, iris en witte muskus. Ik moet bekennen dat ik de klassieke Le Premier niet terug kan vinden in deze geur, maar dat is niet erg want deze geur is op zichzelf ook erg lekker. Heel anders dan de klassieke Lempicka gourmands, meer een frisse wind door het sprookjesbos van La Lempicka.

Ach het grijze herfstweer heeft ook wel weer zijn charmes, tijd voor warme chocolademelk en kaarsjes aan in huis. En met deze parfums kom ik de herfst wel door.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

thanks for reading! laat gerust een berichtje achter :)