zaterdag 11 januari 2014

Amsterdam Winnershow 2013

De erering van de Winnershow 
Vorige maand vond in de RAI Amsterdam de Winner hondententoonstelling plaats. Voor wie nu spontaan denkt 'huh wat?' Eeb hondententoonstelling is een evenement waar eigenaren en fokkers van rashonden proberen punten voor kampioenschapstitels te behalen met hun viervoeters. Daarnaast kan je er allerlei leuks vinden voor je viervoeters waaronder halsbanden, zachte mandjes, lekkere knabbels en nog veel meer.

Vorig jaar had ik Ulan nog ingeschreven maar dit jaar had ik besloten om enkel te gaan kijken en ook dan kom je oren en ogen tekort. Het draait tijdens de show allemaal om de erering waar alleen de (volgens de keurmeester) mooiste exemplaren zichzelf van hun beste kant mogen laten zien en waar alleen de allermooisten plaats mogen nemen op de felbegeerde 1e 2e en 3e plaats. De Winnertitel met kwalificatie voor Crufts (dé hondententoonstelling in Groot Brittanië, vergelijkbaar met de Oscar's en Golden Globes) is een belangrijke titel voor hondeneigenaren die serieus showen met hun hond, een Winnertitel telt namelijk dubbel voor het Nederlands kampioenschap.

Wat ik vooral leuk vind aan tentoonstellingen is dat je er rassen tegenkomt die je misschien nog nooit eerder hebt gezien. Er is op de Winner trouwens ook altijd een 'hondendorp' aanwezig met stands waar rasverenigingen je alles kunnen vertellen over het ras waarin je mogelijk geïnteresseerd bent. Wellicht ter overvloede, maar een hond heb je voor een heel hondenleven en niet voor eventjes. Het kan best even zoeken zijn voordat je je perfect match gevonden hebt en misschien kom je dan niet meteen uit bij het type hond dat je voor ogen had. Qua temperament en karakter zitten er enorme verschillen tussen de diverse rassen, laat je dus zeker eerst eens goed adviseren. Hieronder zie je een aantal mooie exemplaren van de rassen  die op de dag van mijn bezoek aanwezig waren en die ik persoonlijk prachtig vind.

Dieka de Bayerischer Gebirgsschweisshund
Deze schone slaapster heet Dieka en is een Bayerischer Gebirgsschweisshund, een relatief jong ras dat in het Beierse gebergte de trouwe metgezel is van de boswachter en jager en een uitstekende 'zweethond' (speuren naar wild door het volgen van een spoor) is. Dit ras is enorm loyaal naar de baas toe en later wat voorzichtiger naar vreemden toe, ook hebben ze echt voldoende beweging nodig want ze zijn ervoor gefokt om zich moeiteloos door het beboste gebergte te verplaatsen. Ik heb ooit een zweetspoor met ons Ulan gelopen en het is prachtig om te zien hoe hij volkomen in zijn element was. Maar zoals je op de foto ziet is een lekker knus dutje bij het baasje op schoot ook geen straf. 

Homer de Spinone Italiano
Net zo vriendelijk en open als zijn baasje is Homer een Spinone Italiano. De grote vriendelijke reus (daar doet deze hond mij als Roald Dahl liefhebster mij enorm aan denken) met bijna menselijke gezichtsuitdrukking is ook een gedreven jager met een vriendelijk maar eigenwijs karaker. Een Spinone opvoeden doe je met een flinke portie geduld, liefde en consequent zijn naar de pup toe. Dit relaxte ras heeft een will to please en deinst niet terug voor een stevige wandeling.
De Gordon Setter Nalle
Deze Beauty heet Nalle, op mijn eerste Winner kwam ik met aanraking met dit ras en sindsdien bewonder ik deze schoonheden die over zowel een adellijke elegantie als robuustheid beschikken. Dit Schotse ras heeft zijn naam te danken aan de familie die het ras bekend maakte, de Hertogen van Gordon. De Gordon Castle Setters waren beroemd om hun sierlijke voorkomen en harde werklust. Gordon Setters worden in de Schotse Hooglanden ingezet als jachthonden, deze energieke honden hebben dus totaal geen moeite met langdurige wandelingen op zwaar terrein (de baasjes zullen het zwaarder hebben vermoed ik zo) Net als de Spinone (beide vallen onder de groep Staande jachthonden) dient de Gordon Setter pup liefdevol en consequent opgevoed te worden aangezien deze beauty's ook nogal eigenzinnig kunnen zijn.  

Galgo Español 
De Galgo is afkomstig uit Spanje waar ze veel in Andalusië en Castillië voorkomen. De Galgo is in huis heel kalm (Galgo's zijn heel rustig en slapen rustig 15-18 uur per dag) en is een prima gezinshond. De Galgo bewaart haar Spaanse temperament voor buiten waar ze niets liever doet dan rennen. De Galgo is intelligent, en heel geduldig maar wel een echte jachthond, daarnaast vinden het heerlijk om mee te gaan fietsen of joggen. 

Of je nu wel of niet geïnteresseerd bent in het behalen van een kampioenstitel (Ulan heeft er meerdere, maar hij is voor mij net zo speciaal als mijn andere hondjes), de Winner is hoe dan ook een bijzonder evenement voor hondenliefhebbers, eigenlijk iets wat je gewoon een keer gezien moet hebben. Ik ben dit jaar zeker weer van de partij. Houd de Winner website in de gaten voor de tentoonstellingsdata va 2014 of like de Facebook pagina om op de hoogte te blijven. Voor nu een overzichtje van de Winner 2013.

Bosch koekjes 
Bij een bezoek aan de Winner gaan er standaard een aantal dozen Bosch koekjes mee naar huis, de megagrote cakes zijn perfect voor onze Pino en de teckels smullen van de goodies, koekjes met diverse werkzame ingrediënten in een hele leuke verpakking.

Petshopper 
De Petshopper stand was er eentje waar je wel even de tijd voor moest nemen, heerlijke Yap  mandjes (bij thuiskomst constateerde ik dat mijn Yap mandjes eigenlijk wel aan vervanging toe waren...gemiste kans), leuke speeltjes, mooie drinkbakken en nog veel meer. Naast het 'gewone' assortiment was er ook een speciale 'Deluxe' afdeling voor viervoeters met divagedrag.

Henne petfood 
Henne Petfood is een Deense firma in diervoeders die als eiwitbron uitsluitend vis en zalm gebruikt. Nu ben ik groot fan van alles wat uit Denemarken komt (Uli!) de koekjes en Pemmikan van Henne heb ik meestal wel in huis. Deze voeding is in het bijzonder ook heel erg fijn voor actieve (jacht)honden.

Halsbanden van By Hip
Rostero slaapzakken 
Dé ontdekking van het jaar, heerlijke donzig zachte slaapzakken, ik ben eerlijk gezegd bijna jaloers op de honden als ik ze lekker in hun slaapzak zie kruipen en ook onderling is het een strijd wie erin mag liggen. Ze vinden de slaapzakken helemaal geweldig. Helemaal fijn aan deze slaapzakken van Rostero is dat je ze helemaal naar wens kan samenstellen, kies zelf uit diverse stoffen en afmetingen en je huisdier heeft een heuse haute couture slaapzak.

Dogs Department 
Een van mijn favoriete stands op de Winner is die van Dogs Department, enkele jaren terug heb ik er voor Ulan een halsband gekocht en hij draagt hem nog steeds, de kwaliteit is echt top. Daarnaast ben je altijd verzekerd van een fashionable outfit voor je hond, of dit nou enkel de halsband of een complete garderobe betreft.

Fashion @ Dogs Department 
Halsbanden van de firma Maul 
Halsbanden in werkelijk alle kleuren van de regenboog vind je bij de Duitse Firma Maul, ze staan op veel tentoonstellingen maar je kan de halsbanden ook bestellen in de online shop. Ze verzenden naar heel Europa voor €10,50. Nu nog kiezen.....

Mason Pearson borstels bij Jean Peau 
Mason Pearson op een hondententoonstelling? Uhm ja waarom niet, eerlijk is eerlijk, de honden die geshowd worden hebben stuk voor stuk een prachtig verzorgde vacht en bij sommige rassen komt hier heel veel bij kijken. Aangezien de Mason het neusje van de zalm is qua borstels begrijp ik dat er hondeneigenaren zijn die de vacht van hun oogappel alleen aan deze haarborstels toevertrouwen.

De buit na een dagje Winner
Uiteindelijk ging ik naar huis met twee slaapzakken, twee Dogs Department halsbanden, haarborstels (vond de Mason toch wel prijzig dus ben voor de borstels gegaan die Jean Peau zelf heeft ontwikkeld, meer daarover binnenkort), koekjes van Bosch en de Pemmikan van Henne.

Dolly in haar Rostero slaapzak 
En Dolly zag dat het goed was.....