dinsdag 14 april 2020

Little pleasures from Zarko Perfume


Zarko Parfums is een niche merk met een bijzondere achtergrond. Oprichter Zarko droomde er al jaren van om een geur te ontwikkelen die de schoonheid, het klimaat en de lifestyle van Scandinavië zou reflecteren. In 2008 trok hij de stoute schoenen aan en begon aan de lange en moeizame weg die het ontwikkelen van parfums met zich meebrengt. Momenteel is hij de enige parfumeur van Deense origine die zich de kunst van het parfumeren meester heeft weten te maken. Door Scandinavische moleculaire wetenschap te combineren met de klassieke Franse parfumerie heeft hij iets heel bijzonders neergezet. Het ontwikkelen van parfums is een kunstvorm die net als een schilderij of muziek vraagt om een uitgebalanceerde compositie die alle zintuigen prikkelt.

Het unieke aspect aan de parfums van Zarko is dat de eigen lichaamsgeur de basis van het parfum vormt. De geurmoleculen van de parfums gaan vervolgens een uitdagend spel aan met de huid. Zo us Molecule 234-38 een geur die als basis één molecuul bevat en in tegenstelling tot klassieke parfums geen geuroliën bevat. Het molecuul in dit parfum reageert op je feromonen, huidtemperatuur en omgeving en hierdoor evolueert de geur constant. Deze geur kan solo gedragen worden of als sensuele basis dienen voor de andere geuren.


Hoewel het heel erg lastig is om deze geuren te interpreteren via de omschrijvingen en geurnoten had ik er toch twee besteld zonder eerst te testen. De omschreven compositie en geurnoten vormen wel een goede indicatie maar het is toch even spannend wat de parfums op de huid doen. Daarom is het ook heel erg fijn dat de meeste parfums in travelsize flacons verkrijgbaar zijn. Een mooi excuus om ze eerst even uit te kunnen proberen voor je één van de prachtige fullsize flacons aanschaft.

Mijn oog viel op de geuren Pink Molécule en Ménage à Trois. De inspiratiebron voor The Sparkling molecule bestond uit een frisse lentebries door een donker Deens woud en sprankelende roze champagne. Een beetje een aparte, bijna verwarrende combinatie, maar wel eentje die verrassend goed lijkt te werken en daardoor een blijvende indruk achterlaat.

De compositie van vlierbloesem, abrikoos, zwarte orchidee, roze moleculen, mahoniehout, room en zwart hout heeft een flirterige speelse eerste indruk. De geur speelt met zowel "minerale" toetsen als een meer sensuele aardse toon waardoor de geur een hele nieuwe dimensie aan sensualiteit geeft. De geur is perfect voor warme dagen door de luchtige sprankelende vibe maar heeft toch ook een hele uitdagende en sensuele kant. 


Ménage à Trois, een naam die niet veel aan de verbeelding overlaat en ik zal er daarom ook geen doekjes om winden, dit is een enorm sensueel parfum. Ménage à Trois is een geur die geïnspireerd is volledige overgave aan verlangens en passie.

Dit zinnenprikkelende liefdesverhaal in een parfumflacon bestaat uit drie musk moleculen en een vleugje sappige watermeloen. De muskus is direct duidelijk waarneembaar maar Ménage à Trois zorgt ook voor een ziltige toets op mijn huid, wat mij doet denken aan geur die mijn huid heeft na een duik in de zee. Dit subtiel aanwezige maar ook uitdagende parfum draagt als een tweede huid maar dan wel eentje met een interessante en vooral ondeugende knipoog. Het mag soms wel een beetje stout zijn.


Niet alleen in de geuren ook de in de verpakkingen komt de Scandinavische roots van het merk naar voren. De verpakkingen zijn sober maar de flacons en travel sprays zijn toch luxueuze blikvangers. De kunst van eenvoud omzetten in iets moois is echt iets wat in het Scandinavische DNA ligt blijkt maar weer. Deze geuren zijn verkrijgbaar in een 10ml travelspray en een strakke 100ml flacon.

De bijzondere parfums van Zarko Perfume zijn echte traktaties voor liefhebbers van bijzondere parfums en zijn verkrijgbaar bij geselecteerde parfumeriezaken en Parfumerie Douglas.