woensdag 13 februari 2013

Live HappILLY met Espresso en mijn Cantuccini recept

Illy Live HappILLY 






















In de ochtend zijn er twee dingen waar ik enorm blij van wordt, de vrolijke begroeting van mijn hondjes én de geur van verse koffie. Het aroma van energie, troost, comfort en gezelligheid. Tijdens de Big You van UPR heb ik weer even iets meer geleerd over het fenomeen koffie. Want je hebt koffie en je hebt koffie, daar kan echt enorm veel verschil in zitten, koffie is net als wijn en parfum iets heel persoonlijks. Er zijn heel veel verschilende aroma's en smaken. En als je net als ik van iets bijzonders houd, dan zit je bij Illy goed.

Meestal zet ik mijn koffie met mijn Nespresso machine. De Senseo heb ik weggedaan omdat ik de koffie niet te drinken vond, ik hou van vol en aromatisch. Ik drink hooguit twee kopjes koffie per dag, dus wat ik drink moet wel goed zijn.

Illy Monoarabica pads





















Ergens wel jammer van die Senseo, want Illy komt nu met pads die geschikt zijn voor het Illy E.S.E systeem, maar ook geschikt zijn voor andere apparaten, zoals dus die Senseo mweh! Illy creeërde drie monoarabica smaken, elk van een ander continent, en elk met een geheel eigen karakter. Deze drie smaken zijn zowel als pads en cups verkrijgbaar.

Illy Monoarabica cups














Je kan dus heerlijk van de Illy aromas genieten ook als je niet in het bezit bent van zo'n prachtige machine. En dat is eigenlijk wel een beetje mijn droom, ik kan wegzwijmelen bij het zien van een paar mooie schoenen of diamanten, maar ook van keukenapparatuur gaat mijn verwende huisvrouwenhart sneller kloppen. Helemaal als het gaat om retro uitziende technische hoogstandjes zoals de Illy machines (die lichtblauwe is zoooo mooi!) Ik wil dan wel een machine voor de gemalen koffie, het gebaar van het openen van een blik koffiemelange is magisch. Totdat ik een machine bezit heb ik een andere, hele authentieke manier om van mijn Illy te genieten.

Illy retro style Espresso machines 























Mijn Illy maak ik op een wel hele klassieke manier, ik gebruik namelijk een espressopot, moka express of mokapot. Het kleine doeltreffende potje heeft vele namen maar slechts één doel, het zetten van een heerlijk bakkie. Op de website van Illy vind je hier meer informatie over het zetten van koffie met de mokapot.

Van het gepruttel en het vrijkomende aroma alleen al wordt ik elke keer enorm blij. Ik kocht mijn espressopot op vakantie in Italië waar ik s'morgens toch iets lekkerders wou dan oploskoffie. Voor de bereiding gebruik ik altijd een maling van Illy. Ik moet eigenlijk nog eens de speciale moka blend te pakken zien te krijgen voor de ultieme Illy moka.

Illy & Mokapot


















Terug naar de Monoarabica's. Tijdens de Big You was er een speciale monoarabica proeverij. Op een schema kon je aangeven welke smaken je het meest kon waarnemen. Voor deze gelegenheid had Viki Geunes drie desserts samengesteld op basis van de smaken en aroma's van de monoarabica's. Deze exclusieve heerlijkheden waren niet alleen prachtig om te zien, maar ook tongstrelend lekker. Ik had het liefst een hele doos mee naar huis genomen, maar je kent me intussen, ik zou kunnen leven van patisserie alleen. Na het proeven kregen we een dessert aangeboden dat overeenkwam met je favoriete Arabica.



Viki Geunes Dessert Ethiopië 





























Het leuke van de koffieproeverij was ook dat je duidelijk verschil proeft, zo ontdekte ik ook dat bloemen en koffie voor mij geen geschikte combinatie zijn, de arabica Ethiopië, een zachte koffie met jasmijn, meloen en citrusvruchten was niet aan mij besteed. Grappig eigenlijk want het dessert dat daarbij hoorde, een feest van pure chocolade, dulce de leche, passievrucht en hazelnootcrumble was mijn favoriete smaakcombinatie.

De krachtige Brazilië was mijn favoriet, vrij bitter en stevig, maar met een romige toets van chocolade. Guatemala was een wat delicatere arabica met toetsen van caramel, chocolade en citrusfruit. Die is lekker voor overdag.

Viki Geunes Dessert Brazilïe
















Ik ben dan wel geen sterrenchef of patissier, maar als er iets is wat ik graag doe dan is het wel bakken! en bij koffie hoort natuurlijk iets lekkers, dus vandaag wil ik mijn recept voor Cantuccini, Italiaanse amandelkoekjes met je delen. Deze krokante koekjes zijn echt heel makkelijk te maken en je zal hoge ogen gooien als je deze bij de koffie serveert ;)

Wat heb je nodig voor deze Cantuccini?

2 eieren
200gram bloem
120 gram suiker
1 theelepel bakpoeder
citroenrasp (vers of van dr oetker uit de supermarkt)
1 bakje amandelen, (ongezouten!)
1 eetlepel melk
snufje zout

bakplaat ( ik heb er een van 40x27cm)
bakpapier
mengkom

Hoe maak je de Cantuccini?

Ik weeg altijd eerst mijn ingrediënten af, dat scheelt rommel en gedoe tijdens het bakken. Het werkt ook lekker overzichtelijk vind ik.

Verwarm je oven voor op 180 graden
Leg een vel bakpapier op je bakplaat.
Splits de eieren, doe één dooier in een apart klein kommetje.
Klop het anderhalve ei los in de mengkom
Doe de suiker bij de eieren
Houd een zeef boven je mengkom en doe daar de bloem in, zeef de bloem zodat je geen klontjes hebt en de bloem mooi luchtig is.
Doe een snuf zout, het bakpoeder, de amandelen en de citroenrasp in de mengkom en kneed het geheel met je handen tot een mooi deeg.
Verdeel het deeg in 4 gelijke delen en rol deze tussen je handpalmen tot een lange 'worst'.
















Leg deze op de bakplaat (niet te dicht langs elkaar want ze worden groter) en dus ze een beetje plat.
Klop de aparte eidooier met de melk tot een papje en bestrijk hiermee lichtjes de staven. daar gaan ze mooi van glimmen)
Bak deze ca 20 minuutjes in de oven tot ze goudgeel kleuren.
Neem ze uit de oven (voorzichtig!) en snijd de warme koek in plakjes. Leg deze daarna op hun zijkant en bak ze nog eens 8 minuutjes.
















Voilà! Dat viel best mee toch? Je kan natuurlijk altijd experimenteren met de ingrediënten, zo heb ik er gisteren ook gehakte citrusschillen in whiskey bijgedaan (ik heb altijd een pot rozijnen en citrusschillen in whiskey of cognac op voorraad voor als ik een cake of iets anders lekkers ga bakken) dan moet je echter wel iets meer bloem toevoegen want anders is het deeg te klef, gewoon een beetje experimenteren. Chocolate chips kan ook, jij bent de chef ;)

Zo, raad eens waar ik nu enorm veel trek in heb? Juist ;)

1 opmerking:

thanks for reading! laat gerust een berichtje achter :)